jump to navigation

Filosofie. Teme de studiu pentru licee şi şcoli normale September 14, 2008

Posted by adrianmiroiu in courses.
trackback
În decembrie 1992 Ministerul Învăţământului a solicitat imperativ reformarea programei şi a manualului (la acea vreme, încă unic) de filosofie pentru clasa a XII de liceu. Am răspuns acestei solicitări împreună cu Mihaela Miroiu (care şi-a asumat rolul de coordonatoare a proiectului) şi Adrian-Paul Iliescu. Am elaborat împreună noua programă de filosofie – care cuprindea opt teme: OMUL, LIBERTATEA, DREPTATEA, FERICIREA, ADEVĂRUL, TIMPUL, ORDINEA, DUMNEZEU – şi, de asemenea, un manual, publicat în 1993 (şi republicat în următorii ani) la Editura Didactică şi Pedagogică.

 Manualul nu a fost primit cu mare entuziasm, dar în timp a devenit de referinţă. Aceasta din două motive: pe de o parte, el punea accentul pe studierea textelor filosofice; pe de altă parte, accentua că filosofia este nu numai o colecţie de răspunsuri, ci, în primul rând, un mod de a întreba: iar din punct de vedere didactic aceasta a însemnat că ora de filosofie din liceu era încurajată să devină un loc în care elevii discută teme care îi interesează, îi preocupă.

Redau aici (după ediţia din 2000 a manualului, publicată la Editura Trei) trei dintre capitolele manualului. Primul este dedicat temei DUMNEZEU. Am ales acest exemplu fiindcă, din păcate, tema a fost între timp eliminată din programa de filosofie de liceu, iar elevilor nu li se mai ofera posibilitatea de a cunoaşte modalitatea filosofica de reflecţie asupra religiei. Celelalte capitole – dedicate temelor DREPTATEA  şi ADEVĂRUL – se regăsesc încă în programa de filosofie pentru liceu.

manual-filosofie_dumnezeu

manual-filosofie_adevarul3

manual-filosofie_dreptatea5

În anul 2003, Catedra de Științe Politice a SBNSPA a publicat la Editura Humanitas un Manual de Filozofie în sprijinul candidaților la concursul de admitere la programele de Licență ale Facultății de Științe Politice. Autorii sunt: DOINA-OLGA ŞTEFĂNESCU, ADRIAN MIROIU (coordonatori), ADRIAN-PAUL ILIESCU, MIHAELA MIROIU, CRISTIAN PÎRVULESCU. Manualul fost preluat de la adresa www.politice.ro

manual-de-filosofie

 
 
 

 

Advertisements
%d bloggers like this: